29.10.2020 godine

 Datum: 25.03.2020.

Nastavne jedinice: Pretvaranje tabele u tekst, pretvaranje teksta u tabelu, crtanje u tekst-procesoru, umetanje i rad sa ClipArt-om i WordArt-om

Ishodi: Učenik će moći da pretvara tabelu u tekst i tekst u tabelu. Moći će da crta u tekst-procesoru i da umeće i radi sa ClipArt-om i WordArt-om.

Dole se nalaze linkovi do GIF-ova koji prikazuju kako se pojedine radnje izvode. Vaš je zadatak da otvorite svaki link i praktično uradite ono što je pokazano GIF-om. To što ne stignete za ova dva časa, možete naknadno raditi, nije nikakav problem, ali je bitno da se trudite i da prođete sve radnje.

Pretvaranje tabele u teksthttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/19_table_convert_table_to_text1.htm (napomena: sa separate text with definišemo kojim znakom razdvajamo tekst, u ovom konkretnom primjeru, to su tabovi, a možemo razdvojiti i tačka-zarezom – opcija semicolons)
U ovom primjeru se razdvajanje teksta vrši razmakomhttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/19_table_convert_table_to_text2.htm

Pretvaranje teksta u tabeluhttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/19_tabele_convert_tab_dp.htm (razdvajanje teksta se vrši kod tabova)

Crtanje u tekst-procesoru
https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/24_shapes_rectangle.htm (napomena: za pravilan oblik (kvadrat, krug) držati pritisnut taster SHIFT dok crtate)
Ispuna oblika – https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/24_shapes_fill_mini_bar.htm
Oblik iza teksta – https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/24_shapes_behind_text.htm

Umetanje i rad sa ClipArt-om i WordArt-om
Umetanje ClipArt-a – Kliknite na tab Insert -> Iz grupe Illustrations kliknite na Online Pictures. Pojaviće se prozor u kome možemo da pretražujemo Office.com ili Bing. U jedno od polja za pretragu kucamo, recimo, potato i pritisnemo enter na tastaturi. Sa prozora (donja slika) kliknemo na lijevak i u meniju koji dobijemo odaberemo Clipart.

Sada kliknemo na jedan ili više ponuđenih rezultata, pa na Insert dugme. Operacije nad ClipArt-om su iste kao i operacije nad slikom:
Promjena veličine slike u jednoj dimenzijihttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/22_picture_size02.htm
Promjena veličine slike u obe dimenzijehttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/22_picture_size.htm
Promjena mjesta slikehttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/22_picture_move_11.htm
Podešavanje obmotavanja teksta oko slike (pokazano je i kako podesiti da tekst ide preko slike)https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/22_picture_arrange.htm
Podešavanje pozicije slikehttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/22_picture_position.htm
Podešavanje okvira slikehttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/22_picture_border.htm
Isjecanje slikehttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/22_picture_crop.htm
Rotiranje slikehttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/22_picture_rotate02.htm
Podešavanje prozračne pozadinehttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/22_picture_transparent.htm

WordArt:
Umetanje umjetničkog tekstahttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/27_wordart_insert.htm
Promjena veličine umjetn. tekstahttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/27_wordart_resize.htm
Rotiranje umjetn. tekstahttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/27_wordart_rotate.htm
Promjena boje umjetn. tekstahttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/27_wordart_color.htm
Promjena stila umjetn. tekstahttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/27_wordart_shape_style.htm
Efekti umjetničkog tekstahttps://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/27_wordart_wordart_style.htm


Datum: 01.04.2020.

Nastavne jedinice: Umetanje datoteke u tekući dokument, umetanje objekata iz drugih programa; umetanje formula i jednačina; kreiranje i rad sa okvirom teksta; kreiranje i rad sa text box-om

NA STRANICAMA ZNANJE.ORG-A DOVOLJNO JE POGLEDATI SAMO GIF-OVE. LINKOVI SU DATI U OVOM TEKSTU

Umetanje datoteke u tekući dokument

Umetanje objekata iz drugih programa

Da bismo ubacili slajd iz PowerPoint-a u Word, otvorimo PowerPoint prezentaciju, kliknemo na neki slajd, kopiramo ga, u Word-u kliknemo na mjesto označeno na donjoj slici:

i izaberemo Paste Special. Zatim odaberemo Microsoft PowerPoint Slide Object (slika dole).

i kliknemo na OK. Sada možemo dvoklikom na ubačeni slajd da mijenjamo njegov sadržaj direktno iz Word-a.

Umetanje formula i jednačina

Postupak je prikazan ispod.

Na donjoj slici su funkcije pojedinih dugmadi u okviru Equation Tools-a. Izborom dugmeta Script dobijamo opciju za pisanje ne samo u eksponentu, već i u indeksu, što možemo koristiti kod pisanja hemijskih formula, kod kojih se brojevi pišu spušteno, tj. “u indeksu”.

Vježba

I hemijsku formulu


Kreiranje i rad sa okvirom teksta

https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/15_borders_button.htm
https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/15_borders_dp.htm

Prilagođavanje okvira
Kada odaberete tekst i pronađete osnovnu vrstu okvira koju želite, ponovo otvorite meni Borders , a zatim odaberite Borders and shading. Unesite izbore za stil, boju i širinu, a zatim primijenite odabir pomoću dugmeta u odjeljku Preview dijaloškog okvira. Kada je pretpregled onako kako želite, kliknite OK.

Zadatak: Kreiraj tri okvira za tekst ,ubaci u njih neki sadržaj i osjenči.

Kreiranje i rad sa text box-om

Kreiranje text box-a:
https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/25_text_box_create.htm
Bojenje pozadine:
https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/25_text_box_background1.htm
Gradijent pozadina:
https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/25_text_box_gradient01.htm
Prozirna pozadina:
https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/25_text_box_transparent.htm
Boja linije:
https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/25_text_box_border_color.htm
Debljina linije:
https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/25_text_box_border_lines.htm
Izgled linije:
https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/25_text_box_border_style.htm
Promjena smjera ispisa teksta:
https://www.znanje.org/abc/tutorials/wordMMX/01/25_text_box_text_direction.htm


Datum: 08.04.2020.

Nastavna jedinica: Kreiranje kolona; Podešavanje kolona; Postavljanje zaglavlja i podnožja; Umetanje fusnota i endnota u dokument

Sadržaj iz gore navedenih nastavnih jedinica, potrebno je pronaći i pročitati u knjizi Saše Fajkovića: https://sasa-fajkovic.from.hr/publikacije/Word%202016%20-%20Fajkovic%20Sasa.pdf


Datum: 15.04.2020.

Nastavne jedinice: Kreiranje indeksa; Rad sa stilovima

Ishodi: Učenik će znati čemu služe indeksi i biće sposoban da kreira indekse. Učenik će biti sposoban da: koristi gotov stil, kreira svoj stil, briše stil, modifikuje stil. Znaće da podesi vidljivost stila.

Suština formiranja indeksa u dokumentu je u tome da se obilježe prva pojavljivanja nekih ključnih riječi a zatim se formira sortirana lista (abecedno ili azbučno) tih riječi, praćena brojem stranice na kojoj se riječi nalaze. Primjer indeksa:

Sa gornje slike vidimo da se riječ srce pojavljuje na 32. i 36. strani. E sad, zamislite da tražite gdje se sve “srce” pojavljuje “pješke”, tj. bez korištenja indeksa.

Označavanje stavki

Ovi koraci prikazuju kako da označite riječi ili fraze za indeks, ali takođe možete da označite indeksne stavke za tekst koji se prostire na opsegu stranica.
Izaberite tekst koji želite da koristite kao stavku indeksa ili samo kliknite na mjesto na koje želite da umetnete stavku.
Na kartici reference, u grupi indeks izaberite stavku Označi stavku.

Možete da uredite tekst u dijalogu Označavanje indeksne stavke.

Možete da dodate drugi nivo u polju za potvrdu. Ako vam je potreban treći nivo, pogledajte tekst sa tačkom i zarezom. Da biste kreirali unakrsnu referentnu stavku, izaberite stavku Unakrsna referenca u okviru Opcije, a zatim u polju otkucajte tekst za drugu stavku. Da biste oblikovali brojeve stranica koji se pojavljuju u indeksu, potvrdite izbor u polju za potvrdu podebljano ili kurziv ispod formata broja stranice. Kliknite na dugme Označi da biste označili indeksnu stavku. Da biste označili ovaj tekst svuda u dokumentu, kliknite na dugme Označi sve. Da biste označili dodatne stavke indeksa, izaberite tekst, u dijalogu Označavanje stavke indeksa, a zatim ponovite korake.

KREIRANJE INDEKSA

Kada označite stavke, spremni ste da umetnete indeks u dokument.
Kliknite na mjesto na koje želite da dodate indeks. Na kartici reference, u grupi indeks kliknite na dugme Umetni indeks.

U dijalogu indeks možete da odaberete format za tekstualne unose, brojeve stranica, tabulatore i znakove za vođica.

Ukupan izgled indeksa možete da promenite tako što ćete izabrati stavku padajuća lista formati . Pregled se prikazuje u prozoru na gornju levu. Kliknite na dugme U redu.

Uređivanje ili oblikovanje indeksne stavke i ažuriranje indeksa

Ako označite više stavki posle kreiranja indeksa, moraćete da ažurirate indeks da biste ih videli.

Ako u indeksu pronađete grešku, pronađite stavku indeksa koju želite da promenite, napravite promenu, a zatim ažurirajte indeks.

Brisanje indeksne stavke i ažuriranje indeksa

Potvrdite izbor u polju za potvrdu celu stavku indeksa, uključujući proteze ({}), a zatim pritisnite taster DELETE. Ako ne vidite polja XE, na kartici Početak izaberite stavku prikaži/Sakrij

u grupi pasus. Da biste ažurirali indeks, kliknite na indeks, a zatim pritisnite taster F9. Ili kliknite na dugme Ažuriraj indeks u grupi INDEX na kartici reference.

RAD SA STILOVIMA

Stil je skup svojstava koje primjenjujemo nad nekim tekstom (odlomkom). Ta svojstva uključuju boju teksta, efekte poput zadebljanja i podvlačenja, boju pozadine odlomka, veličinu proreda, razmak nakon svakog odlomka, ponašanje odlomaka jednih naspram drugih i još mnogo toga.

Stilovi se nalaze na „Home“ kartici pod kategorijom Styles. Kako bismo kreirali vlastiti stil ili uređivali postojeće stilove, potrebno je odabrati opciju za otvaranje menija unutar kategorije Styles koja se nalazi u donjem lijevom uglu.

Vidimo da se meni sastoji od popisa stilova ispod čega imamo neke opcije. Prva opcija Show Preview će umjesto naziva stila prikazati i naziv i format stila. Zatim imamo još tri ikone za pristup određenim funkcijama. Prva ikona označava izradu novog stila (New Style). Druga ikona omogućava uvid u svojstva stila koji je primijenjen nad odlomkom u kojem se nalazi kursor (Style inspector). Treća opcija omogućava uređivanje stilova (Manage Styles). Zadnja opcija u ovom izborniku (Options…) će prikazati dodatne opcije za stilove koje ćemo proći naknadno. Na donjoj slici vidimo da je primjenjen stil “normal” (narandžasti okvir je na stilu). Mi možemo taj stil promjeniti izborom nekog od stilova desno od narandžastog okvira, recimo kliknemo na “Naslov1”.

Kreiranje novih stilova

Na samom dnu gornje slike imate tri dugmeta. Potrebno je kliknuti na lijevo dugme.

U prvoj kategoriji menija (Properties) možemo odrediti ime stila (Name). Druga opcija (Style type) određuje vrstu stila. Ovdje možemo odabrati odnosi li se stil na odlomak (paragraph), znakove (Characters), povezani odlomak i znakove u njemu (Linked), tabelu (Table) ili listu (List). Kako trenutno radimo stil na nivou odlomka, ostavit ćemo da piše Paragraph. Sljedeća opcija (Style based on) opisuje koja je baza stila koji kreiramo. Želimo li na primjer povući svojstva iz stila „Heading 2“, onda bismo ovdje odabrali „Heading 2“. Zadnja opcija (Style for the following paragraph) određuje koja vrsta stila da se primijeni na odlomak iza odlomka u kojem će se primijeniti ovaj stil. Na primjer imamo li stil „Podnaslov“, želimo da se čim pritisnemo „Enter“ (prijeđemo u novi odlomak) postavi stil „Tekst“ jer je to scenario koji se najčešće pojavljuje u praksi. U ovom dijelu bismo onda definisali da stil za naredni odlomak bude „Tekst“. Druga kategorija (Formatting) se odnosi na osnovno uređivanje teksta u odlomku. Ispod te kategorije nalazi se prikaz u živo teksta kako će izgledati kada se primijeni naš novi stil. Ispod pregleda u živo imamo popisana svojstva stila.

 Uređivanje postojećih stilova

Želimo li modifikovati već postojeći stil, u meniju za rad sa stilovima mišem prijeđemo preko stila koji želimo urediti i vidimo da se s desne strane imena tog stila prikazuje strelica za otvaranje padajućeg menija. Želimo li urediti stil, biramo opciju Modify… nakon čega nam se otvara isti meni za uređivanje stila kao što smo već vidjeli.

Uklanjanje stila

Stilove možemo ukloniti na tri načina. Možemo ih ukloniti samo iz trenutnog dokumenta, ukloniti ih u cijelosti da ih Word više ne dodjeljuje novim dokumentima ili ih samo ukloniti iz galerije stilova. Najprije napravite svoj neki stil, pa na njemu isprobajte brisanje!

Uklanjanje stila iz galerije stilova

Desnim tasterom kliknemo na neki od stilova iz galerije, pri čemu se otvara meni (donja slika) sa koga biramo Remove from Style Gallery.

Uklanjanje stilova iz dokumenta i uklanjanje stilova tako da ih Word ne dodjeljuje novim dokumentima:


Datum: 22.04.2020.

Nastavna jedinica: Ponavljanje gradiva

https://sscmvlacic.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/04/utvrc491ivanje-gradiva-22.4.2020.docx


Datum: 29.04.2020.

Nastavna jedinica: Kreiranje šablona; Otvaranje i proglašavanje osnovnog dokumenta; Kreiranje Excel dokumenta sa podacima

Ishodi: Učenik će znati svrhu šablona i biće sposoban da kreira sopstveni šablon. Učenik će moći da otvori i proglasi osnovni dokument. Moći će da kreira Excel dokument sa podacima.

Dobar dan! Sadržaj ove nastavne jedinice se proteže i na sledeću srijedu, tako da nemojte brinuti što nećete stići sve da uradite za ova dva časa.

Kreiranje šablona (template)

U Microsoft Word-u, možemo kreirati šablon (template) snimanjem dokumenta kao .dotx, .dot ili .dotm. Šablon je tip dokumenta koji, kada ga otvorite, kreira kopiju samog sebe.
Npr. poslovni plan možemo napisati u Word-u. Umjesto da kreiramo strukturu poslovnog plana “od nule”, mi ćemo koristiti šablon (eng. template) sa unaprijed definisanim: rasporedom stranice (eng. page layout), fontovima, marginama i stilovima. Sve što treba da uradite je da otvorite šablon i popunite ga tekstom koji je u tom momentu potreban. Kada snimate dokument kao .docx ili .docm, vi ga snimate nezavisno od šablona na osnovu koga je dokument kreiran. U šablon možemo da ubacimo i padajuće liste ili specijalni logo, kao i tekst koji je isti za sve dokumente za koje se šablon pravi. Takođe, moguće je zaštititi dio šablona.
Pročitajte i uradite praktično:
https://www.link-elearning.com/site/lekcija-%C5%A0abloni-i-teme_8916

Za ove časove, dovoljno je da kreirate Excel fajl iz donjeg videa.


Kreiranje poštanskih naljepnica:

Kreiranje arhive i kompresovanje dokumenta-13.5.2020


Datum: 20.05.2020.

Nastavna jedinica: Dekompresovanje dokumenta; Ponavljanje gradiva

Ishodi: Učenik će moći da dekompresuje dokument i preko WinRAR-a i preko Windows-a, i znaće zašto je potrebno dekompresovati dokumente. Učenik će utvrditi gradivo iz prošlih nastavnih jedinica, a koje se odnosi na praktičan rad.

Datum:27.5.2020 i 03.6.2020.

Nastavna jedinica:Ponavljanje gradiva

Ishodi:Učenici će utvrditi gradivo koje smo obradili  u mjesecu maju.

Nastavna jedinica:Zaključivanje ocjena

Datum:10.6.2020

Ishodi:Učenicima zaključiti ocjene poštujući Pravilnik o ocjenjivanju učenika u srednjoj školi.Zaključne ocjene biće objavljene učenicima na viber grupi odjeljenja.

Leave a comment